keresés:  

EU támogatásból valósult meg a Lisznyai utcai iskola energetikai korszerűsítése

Elkészült a Lisznyai Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítése. Az Európai Uniós támogatásból megvalósuló beruházás keretében az iskola külső falainak és a padlásfödém hőszigetelését, a tornaterem légtechnikai rendszerének felújítását végezték el. A mintegy 50 millió forintos beruházáshoz a Budavári Önkormányzat 35 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A környezetünk védelme, a környezettudatos szemlélet kialakítása mindannyiunk közös érdeke. Jövőnk - és természetesen pénztárcánk - szempontjából nem elhanyagolható kérdés, hogy hogyan gazdálkodunk az energiával. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy Magyarország energiafogyasztásának közel 50 százaléka az épületek üzemeltetésére és működtetésére fordítódik. Egyértelmű tehát, hogy környezettudatos beruházások megvalósításával, korszerű technológiai megoldások alkalmazásával ezen a téren lehet a leginkább csökkenteni az energiafelhasználást és a költségeket.

A Budavári Önkormányzat felelősséget érezve a környezetért, a jövő generációiért felmérte az intézmények energiafelhasználását. Kiderült, hogy az 50 éve a Naphegyen épült Lisznyai Utcai Általános Iskola fűtési-energia felhasználása magasabb, mint a hasonló adottságokkal rendelékező intézményeké. Az energetikai korszerűsítés megvalósításához a Budavári Önkormányzat, mint az iskola fenntartója pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatási rendszeréhez. A pályázat pozitív elbírálásban részesült a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által. Mintegy 35 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Önkormányzat az iskola energetikai korszerűsítésére. Az elnyert pályázati összeg a teljes beruházás költségeinek 70 százaléka.

Az EU-s támogatásból megvalósuló beruházás elkészült, a gyermekek az őszi szünet után már olyan iskolába térhettek vissza, amely a korábbinál kevesebb energiát fogyaszt el fűtésre.
- Az épület a kezdetek óta, több mint ötven éve iskolaként működik. Oktatási célokra kiválóan megfelel, technológiailag azonban elavult, és ez meglátszott az energiaszámlákon is - mondta Mózessy Egon, az iskola igazgatója. A most megvalósult fejlesztések, a falak és a padlásfödémek hőszigetelésének eredményeként csökken az energia-felhasználás. Az előzetes szakértői vélemények alapján az iskola energia-költségei 25-30 százalékkal csökkenthetők.
Az igazgató külön kiemelte, hogy most már lehetőség van arra, hogy az egyes helyiségekben külön-külön szabályozzák a fűtési rendszert. A fejlesztés részeként megújult a tornaterem légtechnikai rendszere: a friss levegő bekeveréssel működő rendszer hőenergiát nyer vissza a terem elhasznált meleg levegőjéből. Az igazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy a korszerű berendezések a diákok kényelmét és komfortérzetét is növelik.

A beruházás során az iskola külső falait 10, illetve 12 cm vastagságú korszerű hőszigetelő anyaggal fedték le, a padlásfödémekre pedig 20 cm vastagság, a mai előírásoknak megfelelő korszerű hőszigetelő anyag került. Termosztatikus szelepek beépítésével a fűtési rendszer helyiségenként szabályozható és korszerűsítették a tornaterem légtechnikai rendszerét.
A beruházás értéke közel 50 millió forint, amelyhez az iskola fenntartója, a Budavári Önkormányzat 35 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A EU pályázat kedvezményezettjének neve és elérhetősége:
Budavári Önkormányzat
1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
Energia Központ Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft.
1134 Budapest Váci út 45. A épület 6. emelet

Képgaléria a beruházásról