keresés:  

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SIKERESEN LEZÁRULT A BUDAI VÁR ÉS KÖRNYÉKE KÖZLEKEDÉSÉNEK FEJLESZTÉSÉT CÉLZÓ EURÓPAI UNIÓS PROGRAM

Az elmúlt években egy olyan nagyszabású közlekedésfejlesztési program valósult meg a Budai Várban és környékén az Európai Unió csaknem 11 milliárd forintos támogatásával, amelynek köszönhetően ma már akár korszerű buszokkal, akár gyalogosan, liftekkel vagy mozgólépcsővel akadálymentesen elérhetővé vált az ország egyik legszebb világörökségi helyszíne. A Várnegyedben és Várkert Bazár környékén megvalósult fejlesztések nem csak a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés színvonalának és biztonságának a javításához járultak hozzá, de a mélygarázsok megépítésével és a turistabuszok vári forgalmának szabályozásával, illetve korlátozásával a kerület környezeti terhelésének csökkentését is elősegítik.

A decemberben lezárult, mintegy négy évid tartó fejlesztési program részeként a Budai Várban és környékén a közlekedés számos szegmense újult meg. A gyalogos közlekedés terén hatalmas előrelépés, hogy a Vár környékén három helyen, valamint a Várkert Bazárban ma már ingyenes, akadálymentes liftek és szabadtéri mozgólépcső segíti a Budai Vár akadálymentes megközelítését, emellett pedig forgalomcsillapított övezetek és intelligens kamerarendszer teszi biztonságosabbá a közlekedést. Örülhettek a két keréken közlekedők is: a program részeként új kerékpárutak és kerékpártárolók épültek a Lánchíd utcában és környékén. A Várnegyed forgalmi terhelését célzó beruházások is szép számmal valósultak meg a Budavári Önkormányzat csaknem 11 milliárd forintos közlekedésfejlesztési programjának részeként. A Budai Vár és a környező utcák turistabusz-forgalmának enyhítésére turistabusz-forduló épült a Hilton alatt, a Várkert Bazár alatt új, 297 férőhelyes mélygarázs enyhít a felszíni parkolási gondokon, a Várban pedig korszerűbb behajtási

rendszer és új díjfizető automaták és segítik az autósokat. A közösségi közlekedésben is fontos előrelépés történt a Várban és környékén. Ugyancsak ennek az európai uniós fejlesztési programnak a részeként 2015 végén 16 új, környezetkímélő, alacsonypadlós autóbusz állt munkába a 16-os vonalán, emellett pedig hajókikötő és akadálymentes villamos- és buszmegállók épültek a Várkert Bazár környékén. A most zárult fejlesztések innovativitását és jövőorientáltságát mi sem jelzi jobban, mint hogy Budavár360 néven új, ingyenes okostelefonos applikáció és wi-fi rendszer segíti a tájékozódást

a Várnegyedben, a Várkert Bazár mélygarázsában és a Lovas úti parkolónál pedig villámtöltő-berendezések segítik az elektromos autókkal közlekedőket – és ezáltal egy zöldebb, környezetbarátabb közlekedés kialakítását a főváros e fontos, világörökségi helyszínén.

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését célzó európai uniós program lezárultával nem zárulnak le a fejlesztések a Várnegyedben és környékén. A Budavári Önkormányzat további három mélygarázs megépítését tervezi a Vár alatt, a nyugati kertnél, a Szabó Ilonka utcában és a Lovas utcában, és arról sem tett le a kerület, hogy belátható időn belül elektromos meghajtású autóbuszok közlekedjenek a Budai Várban.

2015 | 12 | 15.