keresés:  

Fontos tudnivalók a szén-monoxidról

A szén-monoxid (CO) mérgezés megelőzése érdekében rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakember által szereltesse be, vizsgáltassa felül; szerezzen be szénmonoxid-érzékelő jelzőkészüléket, mely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt a kritikus szint felett; ügyeljen a nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással történő ellátására.A szén-monoxid a szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, főleg belsőégésű motorokban, és földgáz égetése során a cirkókban, kazánokban, átfolyós vízmelegítőkben folyamatosan képződik.
Színtelen, szagtalan gáz, sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért egyenletesen oszlik el a légtérben. Erősen mérgező, a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza.
Belégzése során azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Szénmonoxid-mérgezés esetén szabad levegőn mesterséges lélegeztetést kell alkalmazni.


Gázüzemű vagy vegyestüzelésű fűtési technikák esetén, fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. A szigetelés és a szellőzés hiteles szakemberek által történő beszereltetése szükséges. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes előirányozni. Ez fokozottan fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik, ugyanis az elszívó működése alatt fellépő depresszió miatt a kéményből az égéstermék visszaáramolhat a lakótérbe.


Célszerű minden gáz fűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe szénmonoxid-érzékelőt telepíteni (veszélyes szénmonoxid-koncentráció esetén erőteljes hangjelzést ad), ami adott esetben életet menthet.