keresés:  

Beethoven kadenciaverseny

A Budavári Önkormányzat a „Beethoven Budán 2016” komolyzenei koncertsorozat keretében Beethoven kadenciaversenyt hirdet. A verseny célja, hogy inspirálja a zongoraművészeket, előadókat, hogy saját kadenciát írjanak/játsszanak Beethoven zongoraversenyekhez, bemutatva ezzel elképzeléseiket, új interpretációkat teremtve a Beethoven művekhez.
A legjobb pályamű díja 1000 euró, a második helyezetté 750 euró, a harmadik helyezett díja 500 euro. A jeligés pályaművek bontására 2016. április 1-én kerül sor.Nevezés

A versenyben való részvétel nevezéshez kötött, a versenyre 30 éves kor alatt lehet jelentkezni. Nevezési határidő: 2016. március 31.


Nevezni új, eddig nem ismert, a pályázó által írt/játszott kadenciával lehet.
Kadencia írható/játszható az alábbi művekhez (elsősorban első) tételeikhez:


Beethoven:
• C-dúr zongoraverseny Op. 15
• B-dúr zongoraverseny Op. 19
• C-moll zongoraverseny Op. 37
• G-dúr zongoraverseny Op. 58


A pályázónak pályaműveket zárt, jeligével ellátott csomagolásban kell leadni 2016. március 31-én déli 12 óráig a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.). A pályaművek a megadott határidőig postán is beküldhetők a Budavári Önkormányzat postacímére (1250 Budapest, Pf. 35. - A küldeménynek a határidőig meg kell érkeznie a címre). A borítékra kérjük ráírni a jeligét és azt, hogy „Beethoven kadenciaverseny".


A pályamű mellett lezárt, jeligével ellátott borítékban kell megadni a pályázó személyes adatait: név, lakcím, elérhetőség, rövid fényképes életrajz


A pályázónak a kadenciát hangfelvételen kell beadnia, de kottás lejegyzés is mellékelhető. Teljes tétel eljátszása esetén legalább kétzongorás, vagy zenekarral való felvétel szükséges.
Kérjük, hogy a felvétel technikai értelemben jól hallható legyen. A felvétel technikai minőségének értékelése nem bírálati szempont.

Egy pályázó több pályaművet is beadhat más-más jeligével.

Értékelés

A pályázatokat a Budavári Önkormányzat polgármester által felkért hét tagú zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai:
Maros Miklós zeneszerző, a zsűri elnöke
Szakcsi-Lakatos Béla, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző
Malcolm Bilson amerikai zongora- és fortepiano-művész, pedagógus és zenetörténész
Baranyay László Liszt-díjas zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hab. DLA professzora
Mácsai János zenetörténész
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője
Katona Márta, a Bartók Rádió szerkesztője

Az előzetes bírálat után a zsűri személyesen is meghallgatja a legjobbnak ítélt pályaműveket. A meghallgatás nyilvános koncerten is történhet.

Díjazás, nyeremények

A legjobb pályamű díjazása 1.000 euro. A második helyezett díja 750euro, a harmadik helyezett díja 500 euro. A legjobb pályázó a teljes zongoraversenyt és a kadenciát nagyzenekari kísérettel előadja a Beethoven Budán 2016. záróhangversenyén, 2016. május 8-án este a Budai Várban. A zsűri döntése ellen felszólalásnak vagy jogorvoslatnak nincs helye.Az Önkormányzat a nem díjazott pályaműveket a pályázóknak visszaszolgáltatja, azokat személyesen vagy meghatalmazott útján a bírálatot követő 60 napon belül lehet átvenni. Ezt követően a pályázat kiírója a pályaművek megőrzésére nem vállalkozik, azokért felelősséget nem vállal.

Jogi vonatkozások

A versennyel kapcsolatos minden képi és írott anyag a versenyt szervező Budavári Önkormányzat szellemi tulajdona, azok felhasználása, másolása, sokszorosítása kizárólag a szervező írásbeli hozzájárulásával lehetséges.
Az elkészült pályaművek szerzői joga a szerző tulajdonát képezik.
A verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy esetlegesen alacsony számú nevezés esetén a versenyt nem indítja el. Ebben az esetben a jeligés borítékok felbontásra kerülnek és a beküldött pályamunkákat az önkormányzat 30 napon belül visszajuttatja a pályázóknak.
A pályázók adatait kizárólag a verseny lebonyolításához kerülnek nyilvántartásba, azok harmadik fél számára nem kerülnek átadásra.
A nevezéssel a nevező személy elfogadja jelen szabályzatot.

További információ:

Beczner Barbara - Budavári Önkormányzat; E-mail: beczner.barbara@budavar.hu; Tel: +3620-280-6564u

Blázsovics Lívia sajtóreferens e-mail: sajto@budavar.hu Telefon: +36 1 458-3077